Co wpływa na smak kawy – kilka cennych porad

Smakoszy kawy nie brakuje, ma ona swoich zwolenników. Ludzie cenią kawę głównie za walory smakowe, za aromat inni zaś za właściwości pobudzające.

Na rynku dostępne są różnego rodzaju kawy: mielona, w ziarnach, rozpuszczalna. Chcąc uzyskać dobry smak i aromat najlepiej sięgnąć po tą w ziarnach. Dlatego, że taki rodzaj kawy nie jest jeszcze poddany obróbce mielenia a trzeba podkreślić, że sposób mielenia ma również wpływ na ostateczny smak kawy. Nie wspominając już o tym, że przygotowując kawę mieląc wcześniej jej ziarna możemy uzyskać pełnię smaku i aromatu.

Kawa – najlepiej prosto z palarni

Kawa to produkt ogólnodostępny, większość z nas kupuje ją w hipermarketach. Prawdą jest, że smakosze dobrej kawy najczęściej wybierają jednak kawę z palarni, a więc miejsca w którym bardzo często produkuje się kawę. Palarnia kawy przygotowuje gotowy produkt wypala ją odpowiednio i oferuje kawę w ziarnach. Najwięcej tego typu miejsc jest w Stolicy- Warszawa ma kilka takich miejsc w których można kupić świeżo wypalaną kawę na zamówienie – przykładem może być tutaj Caffe Grano – palarnia kawy z Warszawy. Więcej o tym jak działa właśnie ta palarnia dowiesz się odwiedzając stronę Caffegrano.pl

Stopień palenia kawy

Palarnie kawy skupiają się zwykle na 3 typach wypalania kawy. Najczęściej jest to stopień jasny, średni i bardzo ciemny. Każdy z nich charakteryzuje się innymi walorami smakowymi. Ciekawostką jest, że kawa, która ma bardzo ciemny kolor traci zwykle swoje naturalne nuty smakowe, zamiast nich pojawia się posmak orzecha i czekolady. Natomiast im jaśniejszy kolor ziaren kawy tym kawa oddaje w pełni swoje naturalne walory smakowe, zachowuje swój aromat. 

Sposób przygotowania

Coraz rzadziej przygotowuje się kawę w tradycyjny sposób – czyli zwyczajnie zalewa wrzątkiem. Popularne stają się wszelkiego rodzaju urządzenia do parzenia kawy. Dużą popularnością cieszą się dzbanki przelewowe, ekspresy kapsułkowe czy automatyczne. Każdy z tych ekspresów jest w stanie tak naprawdę przygotować kawę w inny sposób – co w efekcie będzie przekładało się na jej smak. Jak się zatem okazuje na ostateczny smak kawy ma wpływ sposób jej przyrządzania/zaparzania.