Smakoszy kawy nie brakuje, ma ona swoich zwolenników. Ludzie cenią kawę głównie za walory smakowe, za aromat inni zaś za właściwości pobudzające.

Na rynku dostępne są różnego rodzaju kawy: mielona, w ziarnach, rozpuszczalna. Chcąc uzyskać dobry smak i aromat najlepiej sięgnąć po tą w ziarnach. Dlatego, że taki rodzaj kawy nie jest jeszcze poddany obróbce mielenia a trzeba podkreślić, że sposób mielenia ma również wpływ na ostateczny smak kawy. Nie wspominając już o tym, że przygotowując kawę mieląc wcześniej jej ziarna możemy uzyskać pełnię smaku i aromatu.

Kawa – najlepiej prosto z palarni

Kawa to produkt ogólnodostępny, większość z nas kupuje ją w hipermarketach. Prawdą jest, że smakosze dobrej kawy najczęściej wybierają jednak kawę z palarni, a więc miejsca w którym bardzo często produkuje się kawę. Palarnia kawy przygotowuje gotowy produkt wypala ją odpowiednio i oferuje kawę w ziarnach. Najwięcej tego typu miejsc jest w Stolicy- Warszawa ma kilka takich miejsc w których można kupić świeżo wypalaną kawę na zamówienie – przykładem może być tutaj Caffe Grano – palarnia kawy z Warszawy. Więcej o tym jak działa właśnie ta palarnia dowiesz się odwiedzając stronę Caffegrano.pl

Stopień palenia kawy

Palarnie kawy skupiają się zwykle na 3 typach wypalania kawy. Najczęściej jest to stopień jasny, średni i bardzo ciemny. Każdy z nich charakteryzuje się innymi walorami smakowymi. Ciekawostką jest, że kawa, która ma bardzo ciemny kolor traci zwykle swoje naturalne nuty smakowe, zamiast nich pojawia się posmak orzecha i czekolady. Natomiast im jaśniejszy kolor ziaren kawy tym kawa oddaje w pełni swoje naturalne walory smakowe, zachowuje swój aromat. 

Sposób przygotowania

Coraz rzadziej przygotowuje się kawę w tradycyjny sposób – czyli zwyczajnie zalewa wrzątkiem. Popularne stają się wszelkiego rodzaju urządzenia do parzenia kawy. Dużą popularnością cieszą się dzbanki przelewowe, ekspresy kapsułkowe czy automatyczne. Każdy z tych ekspresów jest w stanie tak naprawdę przygotować kawę w inny sposób – co w efekcie będzie przekładało się na jej smak. Jak się zatem okazuje na ostateczny smak kawy ma wpływ sposób jej przyrządzania/zaparzania.