Kuchnia wegańska jest w całości kuchnią roślinną, co za tym idzie, akcesoriów do obierania, tarcia i przygotowania potraw z warzyw i owoców nigdy dość. W tym artykule przedstawimy kilka typów akcesoriów kuchennych niezbędnych do tarcia warzyw.

Istnieje kilka akcesoriów, których nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni.

Solidne obieraki do warzyw

Solidna obieraczka to podstawa. Choć istnieje wiele osób, które są w stanie obrać niemal wszystko nożem, nie każdy jest tak wprawiony. Dobry obierak pozwoli nam na pozbycie się skórki nawet ze zwiędniętego ziemniaka.

Mandolina kuchenna

Mandolina kuchenna to podstawa, gdy lubimy mizerię, zapiekanki i inne potrawy bazujące na warzywach pokrojonych w plastry. Szybko kroi owoce i warzywa na cienkie, jednolite talarki lub niekiedy słupki. Idealne do robienia chipsów i frytek.

Noże dobrej jakości

Zacznijmy od podstaw. Noże musiałyby być niezbędnym przedmiotem w KAŻDEJ kuchni. Jednak ostrza, które są używane i niezbędne, mogą się różnić w zależności od gospodarstwa domowego. 
Minimalistom powinny wystarczyć:

  • Mały nóż (nóż do obierania) do obierania i krojenia ręcznego.
  • Średni nóż (nóż szefa kuchni) do siekania warzyw i produktów sojowych.
  • Nóż do krojenia chleba.

Ręczna wytłaczarka do cytrusów

Zarówno, gdy jesteś fanem soków, jak i skrapiasz często inne potrawy, to wytłaczarka do cytrusów może okazać się dla Ciebie patentem na wyciśnięcie cytryny do cna.