Przechowywanie żywności w sposób prawidłowy jest bardzo istotną kwestią. Przede wszystkim pozwala chronić jedzenie przed zmarnowaniem, a tym samym zaoszczędzić pieniądze.
Pojemniki próżniowe
Pojemniki próżniowe pozwalają dłużej przechowywać świeżą i pełnowartościową żywność. Dzięki temu, że umożliwiają odprowadzenie tlenu z zamkniętego pojemnika, przechowywana żywność nie psuje się. Utlenianie produktów spożywczych sprawia, że tracą one swoje wartości odżywcze, smak czy jakość. Pakowanie próżniowe przedłuża przydatność do spożycia, bez utraty aromatu czy zmiany konsystencji. Próżniowo możesz pakować zarówno surowe produkty jak i gotowe dania.
Przechowywać żywność możesz w specjalnych workach i foliach lub słoikach czy pudełkach. Wybierając odpowiednie pojemniki zwróć uwagę z jakiego materiału zostały wykonane. Najczęściej spotykane to szkło, plastik czy stal nierdzewna. Ważne, żeby pojemniki próżniowe były odporne na uszkodzenia i zarysowania, a także były podatne np. na zgrzewanie.
Plusy i minusy pakowania próżniowego
Do zalet tego rozwiązania z pewnością możemy zaliczyć ekonomiczność. Nie marnujemy w ten sposób jedzenia i pozwalamy na ich dłuższe przechowywanie w kuchni. Dodatkowo, przechowywanie w dedykowanych do tego pojemnikach jest bardzo higieniczne. Ograniczają one wyciekanie płynów czy wydzielanie zapachów jedzenia. Pakując jedzenie próżniowo, nie wykorzystuje się żadnych konserwantów – co pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Najczęściej wskazywanymi wadami tego rozwiązania są koszty urządzeń do zgrzewania czy pojemników próżniowych. Jeżeli często wykorzystujemy folie zamiast dedykowanych pudełek, wpływamy również na zwiększenie zużycia plastiku w otoczeniu.
Pakowanie próżniowe to bardzo przydatne rozwiązanie w każdej kuchni. Szeroki asortyment produktów przeznaczonych do przechowywania żywności znajdziesz w sklepie https://energiazdrowia.pl/.