carving

Carving – sztuka rzeźbienia w jedzeniu

Rzeźbiarstwo towarzyszy ludziom i pasjonatom już od tysięcy lat. Sztuka rzeźbienia pozwala nam na wykreowanie konkretnych postaci czy kształtów za pomocą odpowiednich narzędzi. Tworzenie różnego typu kreacji wiąże się jednak z kilkoma umiejętnościami. Carving to sztuka rzeźbiarska, gdzie głównym tworzywem jest jedzenie. Dokładniej mogą to być warzywa i owoce. Są to materiały z reguły miękkie, a więc rzeźbienie w nich jest stosunkowo lekkie. 

Skąd pochodzi Carving?

Ta sztuka rzeźbiarska nie mogła powstać nigdzie indziej niż w Azji. Nie ma dokładnie sprecyzowanej lokalizacji co do pierwszego miejsca, które wytworzyło ten rodzaj sztuki, aczkolwiek uważa się, że mogła to być Tajlandia. Podejrzenia mają mieć swoje poparcie w wydarzeniu, które od kilkuset lat odbywają się w tajskich miastach i wsiach. Loy Krathong to święto, które obchodzi się w trakcie pełni księżyca w listopadową noc. Polega ono w dużej mierze na tworzeniu małych tratew z drzewa bananowca. Do Europy Carving trafił dopiero na początku XXI wieku, a więc niedawno. W międzyczasie powstały nawet zawody międzynarodowe wliczające się do kulinarnych mistrzostw kontynentalnych.  

carving z owoców i warzyw

Carving dzisiaj

Wiele osób wykorzystuje tę metodę w swojej kuchni nawet o tym nie wiedząc. Tworzenie wszelkich ozdób z warzyw i owoców wlicza się w kanony tej właśnie sztuki. Carving może być jednak o wiele bardziej okazały, dlatego też na wielu stołach w różnego rodzaju restauracjach możemy spotkać się z namiastką tej sztuki. Nie jest to łatwe zadanie, ale można się go nauczyć. Warto pamiętać, że mamy do czynienia z jedzeniem, więc jeżeli zauważamy, że nam to zupełnie nie wychodzi i nie mamy do tego talentu to może nie warto marnować jedzenia. 

Narzędzia do carvingu


Zestaw noży jest możliwy do zakupienia u producenta www.borner.pl, który od lat zajmuje się tworzeniem specjalistycznych akcesoriów kuchennych. Noże do carvingu powinny być przede wszystkim zróżnicowane. Ich wielkość powinna zaczynać się od najmniejszych ostrzy do największych. Stal nierdzewna, chirurgiczna to ostrza, które zagwarantują nam dobre cięcia na warzywach i owocach. W sklepie Borner znajdziemy profesjonalny zestaw noży do carvingu wraz z dodatkową listwą magnetyczną na noże.