Kawa ziarnista w lnianym worku

Dobra gatunkowa kawa ziarnista gwarantuje doskonały smak i aromat zaparzonego napoju. Aby jednak ziarna na długo zachowały świeżość, należy wiedzieć, jak je odpowiednio przechowywać. Dzięki naszemu krótkiemu poradnikowi dowiedzieć się, jakie są zasady dobrego przechowywania kawy ziarnistej. Zapraszamy do materiału!

Kawa w lodówce? Niezbyt udany pomysł

Choć obecnie coraz mniej osób go praktykuje, to wielu z nas pamięta, jak nasi dziadkowie oraz rodzice przechowywali aromatyczne ziarna w lodówce, aby nie straciły one swego intensywnego aromatu. Czy jednak ta zapomniana poniekąd metoda jest dobra i słuszna? Otóż niekoniecznie. Ziarna nawet jeśli znajdują się w worku, to i tak przesiąkają zapachami produktów przechowywanych w lodówce. A aromat i tak niestety się ulatnia. Zatem osoby, które dotychczas stosowały tę metodę musimy rozczarować – niezbyt dobrze wpływa to na trwałość i aromat Waszej kawy.

Uważaj na mielenie kawy

Niestety wiele osób chcąc ułatwić sobie życie, decyduje się na mielenie kawy “na zapas”. Takie rozwiązanie choć wygodne, niestety powoduje, że aromat i świeżość kawy z czasem się ulatnia. Pierwsza i druga kawa zaparzona ze zmielonych jakiś czas temu ziaren będzie smakowała dobrze, ale kolejne już na pewno nie będą miały tego wyjątkowego smaku i aromatu. 

Jak robić to dobrze?

Jednym najprostszym, a zarazem najskuteczniejszym rozwiązaniem jest przechowywanie kawy w opakowaniu, w którym została pierwotnie zakupiona. Natomiast opakowanie po otwarciu należy szczelnie spinać klipsem, tak aby powietrze nie docierało do wnętrzna opakowania. Warto również dodać, że ziarna lubią temperaturę pokojową – unikajmy przechowywania ziaren kawy w skrajnych temperaturach. Dodatkowo absolutnie wystrzegajmy się przesypywania ziaren do szklanego słoika. Może i wygląda to atrakcyjnie, ale niestety nie wpływa dobrze na świeżość ziaren.  Podsumowując, kawę przechowujemy w oryginalnym opakowaniu, które po otwarciu szczelnie zamykamy. Taką kawę przechowujemy w szafce w kuchni – w suchym i chłodnym miejscu.

Jeżeli chodzi o kwestię mielenia ziaren, to należy to robić zaraz przed parzeniem – wówczas zachowamy pełnię smaku i aromatu, który z przyjemnością wypijemy w formie gorącego napoju.

Więcej informacji na temat kawy ziarnistej znajdziecie na stronie internetowej https://marianoitaliano24.pl/