Lody naturalne z lodziarni

Rosnąca świadomość konsumentów na temat żywienia, a także obecności szkodliwych dodatków w wielu produktach na sklepowych półkach sprawiają, że coraz chętniej wybierane są zdrowe lody naturalne. Lodziarnie rzemieślnicze dzisiaj spotykane są niemal na każdym rogu, w tym artykule pokrótce opiszemy dlaczego warto wybierać lody naturalne.

Rosnący trend lodów naturalnych rozpoczął się tak naprawdę już kilka lat temu. Wszystko za sprawą programów uświadamiających nas konsumentów jakie dodatki do żywności znajdziemy w popularnych produktach. Wyjście na lody naturalne stało się wtedy także swego rodzaju rodzinnym rytuałem wielu osób.

Co odróżnia lody naturalne od tych „ze sklepu”

Lody naturalne w odróżnieniu od lodów pochodzących z dużych koncernów nie mają polepszaczy smaku, regulatorów kwasowości, wypełniaczy, barwników czy konserwantów. Lody naturalne są przygotowywane i serwowane w krótkim odstępie czasu, zatem są świeże. Lody naturalne składają się tylko ze składników naturalnych. Śmietanka, mleko, jogurt, owoce, warzywa i bezpieczne dodatki takie jak biała czekolada, chrupkie ciasteczka itp.

Lody naturalne zjesz na leżaku przed lodziarnią

Inną kwestią jest zespół doświadczeń jaki wiąże się z zakupem lodów z lodziarni. Zazwyczaj miła i uśmiechnięta obsługa – mogąca nam zawsze doradzić, a także pieczołowicie zaaranżowana strefa, gdzie lody można zjeść na miejscu. To wszystko sprawia, że wyjście na lody jest czymś zdecydowaniem cool, zwłaszcza gdy w kubeczku lub wafelku znajduje się końcowy produkt przygotowany z prawdziwych owoców i śmietanki, bez dodatków barwników, konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Takie lody bez obaw można serwować pociechą, których żołądki są zwłaszcza wrażliwe. Ponadto w lodach naturalnych przygotowywanych też na bazie jogurtu naturalnego mamy zdecydowanie mniej cukru oraz obecność żywych kultur bakterii jogurtowych.

Przeczytaj więcej na temat lodów naturalnych na stronie: https://nowe-horyzonty.com/